Aanbesteding en projectbegeleiding voor grootste bedrijventerreinen-cameraproject in Nederland

Met collectieve beveiliging en 120 nieuwe camera’s gaan acht Utrechtse bedrijventerreinen de strijd aan tegen criminaliteit, overlast en vandalisme. Bureau Derksen is vanaf het allereerste begin betrokken en speelt voor het Ondernemingsfonds Utrecht (OFU) en de partners een centrale rol bij dit ambitieuze project.

Utrecht heeft de primeur van ‘het grootste cameratoezicht-project voor bedrijventerreinen in Nederland’. Al circa tien jaar kent Utrecht op verschillende bedrijventerreinen collectieve camerabeveiliging. Deze camera’s staan veelal op de invalswegen van de terreinen, om zo ongewenst bezoek te signaleren en voorkomen. Ca 120 nieuwe camera’s worden strategisch geplaatst en gekoppeld aan geavanceerde beeldanalyse en dataverwerking.

Programma van Eisen

In 2014 zijn OFU, U-Safe (het samenwerkingsverband van de bedrijventerreinen) en Sweco (voorheen Grontmij) gestart met het opstellen van de uitgangspunten en een programma van eisen voor verbetering van de situatie. Bureau Derksen mocht hierbij ondersteunen. Dit resulteerde in de opdracht van Sweco voor begeleiding van een Europese aanbesteding namens het collectief.

Aanbesteding

Vanuit een eerste selectie van vijf aanbieders werd Spyke Security geselecteerd om te helpen bij de vernieuwing en verdere professionalisering van de camerabeveiliging voor de komende 4 jaren. Bij de selectie was kwaliteit een belangrijke wegingsfactor, evenals het realiseren van grote besparingen en het verhogen van de pakkans ten opzichte van de startsituatie.

Invoering en (project)begeleiding

In samenwerking met de aangesloten partners en ondernemers verzorgt Bureau Derksen momenteel de complete projectbegeleiding bij de vervanging van het bestaande systeem (tijd, geld en kwaliteit). Alle op de bedrijventerreinen gevestigde bedrijven zijn verplicht aangesloten bij de collectieve beveiliging. De officiële ingebruikname van de nieuwe beveiliging zal medio september 2016 door de Utrechtse burgemeester plaatsvinden.

Technische inrichting

In de nieuwe situatie wordt gebruik er gemaakt van ca 120 nieuwe camera’s die in HD kwaliteit opnamen maken. De data van de camera’s wordt met behulp van intelligente software verwerkt (Video Content Analyse, VCA). Op bepaalde locaties komen er speciale camera’s die zijn ingericht voor kentekenherkenning. Deze camera’s worden gekoppeld aan de database met vermiste voertuigen van het register Vermiste Auto’s van het Verbond van Verzekeraars. Zodra er een voertuig wordt gesignaleerd dat als vermist of gestolen geregistreerd staat, gaat er een automatische melding naar de Nederlandse politie en volgt er actie. De camerabeelden kunnen 24/7 uitgelezen worden en indien wenselijk worden doorgezet naar de meldkamer van de politie. Ook bij issues met graffiti, straatvervuiling, kapotte straattegels en vandalisme kunnen de camera’s in de toekomst worden ingezet.

“Dit cameraproject is een mooi voorbeeld van innovatie door samenwerking. 
Ieder voor zich hadden de bedrijventerrein dit niet voor elkaar kunnen krijgen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *